Kaymaklı lokum; ben lokum sevmem diyenleri sözünden döndüren, son bir tane daha alıp kutuyu kapatacağım derken, kendimizi kutunun dibinde kalan hindistan cevizi tanelerini sıyırırken bulduğumuz lokum çeşitlerindendir.
Afyonkarahisar’ın manda kaymaklı lokum alanında bu kadar meşhur olmasının sebebi, mandaların iklimsel yaşam alanı olarak en iyi uyum sağladığı şehirlerin başında olmasından kaynaklanır. En kaliteli manda kaymağının burada üretilmesi, en kaliteli kaymaklı lokumun da burada üretilmesine olanak sağlamıştır.
Un, su, şeker, süt gibi gıdaların karıştırılıp pişirilmesiyle akışkan kıvama gelen lokum hamurları tahta kalıplara dökülür. Soğuyan hamurlar oklava marifetiyle inceltilerek ufak yapraklar şeklinde kesilir. Buraya kadar sade lokumdan pek bir farkı yok aslında. Ta ki baş aktör taze manda kaymağı ile buluşana kadar. Kaymak sürme işlemi tamamlanan lokumlar fitil haline getirilerek kesilir. Özenle afyoresel lokum kutusuna dizilen lokumlar onlıne siparişe hazır hale gelir.
Osmanlıdan bugüne kültürümüzde önemli yeri olan lokum çeşitleri isimlendirilirken de osmanlı döneminden gelen sıfatlarla anılmaktadır. En meşhur beş çeşidi sırasıyla sayacak olursak
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.